Ružín pokladám za jednu z najkrajších vodných nádrží na Slovensku, hoci podobne ako iné bojuje s odpadom zo svojich prítokov.

Vyrastal som na ňom. Už ako predškoláka ma otec brával na dlhé letné výpravy, ktoré sa mi vryli do pamäti. Viem, aké poklady ukrýva. V lete som sa po ne vybral za mesačného splnu.

 

Ovplyvňuje spln Mesiaca aktivitu rýb?

Názory rybárov sa rôznia. Ja viem svoje. Jasné noci signalizovali, že Mesiac dorastá. Zbalil som si veci, naložil na auto čln a vybral sa za dobrodružstvom na svoj Ružín. Rozložil som sa na vopred vytypovanom skúsenosti. Hladina bola o čosi nižšie ako zvyčajne, asi o 1,5 metra.

Prichádzajúci júlový spln sprevádzalo mierne ochladenie vody aj vzduchu. V člne som sa preplavil na vhodné miesto s prekážkou na dne, ktoré som hneď decentne rozkŕmil. Po návrate na breh som si nachystal montáže. Ako nástrahu som zvolil klasického panáčika, ktorý pozostáva z tvrdeného boilies a pop-up boilies. Plný očakávaní som ho vyviezol na lovné miesto. K večeru prišiel za mnou kamarát Laci a s ním prvé zábery i zdolané ryby, ale noc bola tichá.

UŽ IDÚ!
Nad ránom sa neďaleko brehu vyhodilo zopár pekných kaprov. Napadlo nám skúsiť aj toto miesto. Zvolili sme montáž ronnie rig, teda loviť na samostatnú pop-up guľôčku. Asi hodinu po nahodení zabral prvý pupkatejší šupináč a s ním sa začal ten pravý lov. Na chvíľu. Už prvé ranné lúče boli také silné, že klesla aktivita rýb aj nás. Vyhľadali sme tieň a prečkali horúci deň relaxom.

Večer som opäť rozkŕmil lovné miesto a povyvážal prúty. Približne o dvadsiatej hodine prišiel záber, na ktorý som čakal. Po desaťminútovom boji sa Lacimu podarilo dostať do podberáka krásneho, vyše 90-centimetrového kapra. Na ďalší záber sme nemuseli čakať dlho. O chvíľu sa ocitol na podložke ďalší šupinátor v hmotnostnej kategórii 10+.

STARÝ LYSEC
Ľahli sme si pod holé nebo a sledovali veľký červený Mesiac, ktorý vytváral krásny odraz na vodnej hladine. Priam nás hypnotizoval. Po celodennej horúčave a večernom zdolávaní kaprov sme pospali. Keď tu odrazu naše snenie prerušil zvuk signalizátora a neprerušované odvíjanie cievky. Rozospatí sme priskočili k udiciam. Na háčiku bol najkrajší kapor celej výpravy. V náruči som popestoval starého lysca s hmotnosťou takmer 13 kilogramov. Dostal slobodu. Po rýchlom odfotení som si vychutnal pohľad, ako pláva späť do svojho domova. Azda sa ešte stretneme, kamarát.

Mesiac sa pomaly strácal za kopcami, ktoré obkolesujú Ružín. Treba ísť. No pre túto úchvatnú scenériu a krásne ryby sa sem rád vrátim.